Nagy-György János
2019. augusztus 2. 11:12

A befektetők 7 főbűne – II. rész

   

Korábbi írásunkban elkezdtünk foglalkozni a keresztény tanításokban megjelenő hét főbűnnel, amelyeket megpróbálunk a befektetőkre alkalmazni. Az első részben már bemutattunk a befektetőkre leselkedő hét fő hibaforrás közül hármat, a bujaságot, a torkosságot és a kapzsiságot. Ebben a részben pedig áttekintjük a maradék négyet, a restséget, a haragot, az irigységet és az elbizakodottságot.

4) Restség

A negyedik főbűn a lustaság, vagy más kifejezéssel a jóra való restség. Ez az egyik legbosszantóbb vétség, ugyanis viszonylag könnyen meg lehetne előzni. Elkövetése akkor valósul meg, amikor nem lépünk meg valamit, amit racionális keretek között amúgy meg kellene lépnünk. Ilyen, amikor halogatjuk például a megtakarításaink befektetését mindig egy tökéletesebb pillanatra várva, ami sohasem jön el. Eközben persze mindig lehet jó kifogásokat találni, de az állandó „majd holnap…” mellett rengeteg jó lehetőségről lemaradhatunk.

A lustaság másik fajtája, amikor nem a legjobb, hanem a legkényelmesebbnek vélt utat követjük. Ilyen esetekben hajlamosak lehetünk felületes vizsgálódás után beleállni nem megfelelő befektetésekbe, akár csak egy-egy újságfőcím alapján kereskedni, vagy minden gondolkodás nélkül a múltban jól teljesítő alapkezelőket lemásolni. Ugyanez az eset, amikor egyszer mélyen kielemzünk például egy iparágat, de utána nem követjük a változásokat, és 2-3 évvel később is az elavult ismereteinkre alapozunk. Ám a lustaságnak sokszor az lehet a vége, hogy drágán veszünk és olcsón eladunk, a mélyebb vizsgálódás viszont általában meg szokta hozni a gyümölcsét.

5) Harag

Az ötödik a harag. A harag erős érzelem, nagyon könnyen elvakíthat egy sok esetben ésszerűen gondolkodó befektetőt is. Többféle hibához is elvezethet, attól függően kire és miért haragszunk. Ennek egy tipikus esete a „bosszúkereskedés”. Ilyenkor valamilyen okból haragszunk egy vállalatra, vagy mert a múltban már sokat buktunk rajta, esetleg nem bírjuk a vezérigazgatóját, vagy éppen csak felbosszantott az egyik reklámja. Ez pedig az adott vállalat részvényének a shortolását szülheti, csakhogy nem racionális, hanem érzelmi alapon, az ebből következő esetleges további veszteség pedig még több haragot eredményezhet, így egy gyilkos ördögi körbe is keveredhetünk.

Hasonló ördögi kör, amikor a harag azt váltja ki belőlünk, hogy egy adott eszközön mindenképp vissza akarjuk nyerni a korábbi veszteségeinket. Így egyre nagyobb összeggel fektetünk ugyanabba, hogy megtérüljenek a korábbi veszteségeink. Ez kicsit hasonlít a néhány szerencsejátékos által kaszinóban alkalmazott duplázós stratégiához, akik arra számítanak, hogy előbb utóbb be kell jönnie a tippjüknek. Rosszabb esetben viszont a teljes tőkéjüket elveszítik.

Harag ugyanakkor másik befektető, vagy befektetők felé is irányulhat, ilyenkor előfordulhat, hogy csak azért is pont az ellenkezőjét tesszük mint ők. Ha ők vesznek egy részvényt, akkor mi shortolunk, vagy éppen fordítva, ám ez legtöbbször nélkülöz mindenféle ésszerűséget.

6) Irigység

A hatodik az irigység. Nagyon veszélyes érzelmi állapot. Ha a hatalmába kerít, akkor megtörheti a magabiztosságunkat a saját jól felépített tervünkben, és érzelmi alapú döntésekre sarkallhat minket. Tipikus esete, mikor barát vagy rokon esetében véljük azt, hogy sikerrel fektetett be egy-egy eszközbe, és úgy gondoljuk, hogy erre, vagy még többre mi is képesek vagyunk. Ekkor ész nélkül mi is belevághatunk ugyanabba a módszerbe, de ez ritkán vezet jóra. A befektetéseink másokéhoz való hasonlítása egyébként sem szerencsés, hiszen mindenkinek eltérő pénzügyi céljai, és ehhez eltérő módszerei lehetnek. Ugyanígy elfoghat minket az irigység az interneten olvasható egy-egy kivételes befektetési sikersztori hatására, de azt már könnyű elfelejteni, hogy azt lehet, hogy ezernyi hiba és veszteség előzte meg, csak nyilván azokról már nem olvastunk.

7) Elbizakodottság

A hetedik főbűn pedig a kevélység, vagy befektetési témakörre alkalmazva inkább elbizakodottság. Ez ahhoz vezethet, hogy nem vagyunk képesek beismerni a hibáinkat, és a végtelenségig ragaszkodunk korábbi rossz döntésünkhöz. Ilyenkor megtörténhet, hogy beleragadunk egy rossz pozícióba, vagy időről-időre ugyanolyan téves módszerrel választunk ki befektetéseket. Sokakkal előfordul, hogy a sikereket a saját képességeiknek tulajdonítják, a veszteségekért pedig a balszerencsét okolják, pedig a saját hibákból való tanulási képesség a sikeres befektetők egyik legfontosabb ismérve.

Összességében megállapítható, hogy a hét főbűn bármelyikének elkövetése racionális helyett érzelmi alapú döntések meghozatalára sarkallhat, amelyek hibához vezethetnek. Ezek azonban elkerülhetőek egy kis önismeret segítségével. Ha észrevesszük magunkon, hogy mohók, netán haragosak vagyunk, esetleg más érzelmi állapotba kerültünk, akkor ezeket próbáljuk meg kizárni a döntéseinknél. Sokat segíthet, ha más személlyel is tanácskozunk döntéseink előtt, ismerőseink könnyebben észrevehetik rajtunk ezeket a „bűnös” tulajdonságokat. Másrészt meg ne szégyelljük hozzáértőbbek segítségét kérni egyes helyzetekben, tisztában kell lenni vele, hogy senki sem lehet minden területen szakértő.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Értesítést kérek az új cikkekről!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!