Nagy-György János
2019. július 19. 14:54

A befektetők 7 főbűne – I. rész

   

Hibázni emberi dolog, így igaz ez a befektetőknél is. Bár a hibázás lehetőségét teljesen kiküszöbölni nem tudjuk, de jelentősen csökkenthetjük, amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy milyen helyzetek igényelnek tudatosabb odafigyelést. A keresztény tanításokban megjelenő hét főbűnt a befektetésekre is lehet vonatkoztatni, ezek azok a tulajdonságok, amelyek racionális döntések helyett érzelmi alapú döntésekre sarkallhatnak, ilyenkor azonban sokkal nagyobb a tévedés veszélye. Viszont ha törekszünk a „bűnbeesés” elkerülésére, úgy a befektetésekkel kapcsolatos hibáink számát is minimalizálhatjuk. A következőekben nézzük át, mi az a hét tulajdonság, amelyek könnyen tévútra vezethetnek minket, ehhez pedig sok segítséget jelentett a The Compound (angol nyelvű) YouTube videója, valamint a privátbankár.hu kicsit más példákat hozó írássorozata is.

A blog első részében három bűnt mutatunk be, sorban a bujaságot, a torkosságot és a kapzsiságot.

1) Bujaság

Az első a bujaság. Ennek több formája is lehet egy befektető esetében. Egyrészt a beleszerelmesedés egy ötletbe, egy pozícióba, majd akkor sem szállunk ki belőle, mikor már szinte nyilvánvalóvá válik annak szükségszerűsége. Ilyenkor szinte az utolsó pillanatig folyik az álmok kergetése, de ezt utána nagyon fájdalmas felébredés követheti. Azonban nem csak egy-egy konkrét ötlet, értékpapír csavarhatja el a mámoros kereskedők fejét, múltbeli trendek rögeszmés, terv nélküli követése is legalább ilyen veszélyes lehet.

Persze úgy is lehet értelmezni a bujaságot, mint a gyors élvezetek (hozamok) hajszolása a hosszú távú tervek megvalósításával szemben. Állampapíroknál, kötvényeknél például jellemzően a hosszabb lejárat magasabb éves hozamot biztosít a befektetőnek. Nem általános érvényű, de sok esetben részvényeknél, egyéb eszköztípusoknál is, egy hosszabb távú befektetés összességében eredményesebb lehet, mint a ki- és beszállási pontok akár percenkénti keresése. Egyrészt a tranzakciós költségek alacsonyabbak lehetnek, másrészt hosszú távú szemlélettel elkerülhetőek a piacokban rejlő rövid távú bizonytalanságok.

2) Torkosság

A második a torkosság. Ez mértéktelenséget jelent, a befektetőkre vonatkoztatva pedig a nyereség mérték nélküli hajszolását. Egy torkos befektető semmiből sem akar kimaradni, minden emelkedő és csökkenő hullámot meg akar lovagolni. Csalódást kelt számára, hogyha lemarad valami jó sztoriról, (mint például a Bitcoin szárnyalása vagy az Amazon tőzsdére lépése). Nem elégszik meg a magas haszonnal, hanem még magasabbra törekszik, ilyenkor előfordul, hogy akkor is túlzott kockázatot vállal, amikor egyébként jól állnak a dolgai. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy minden lehetőséget nem lehet kiaknázni, időnként muszáj elengedjünk kecsegtetőnek tűnő alkalmakat is. Sokkal inkább kifizetődőbb kevés számú, de általunk jól ismert eszközbe befektetni, mint ész nélkül kergetni nagy hozammal kecsegtető, de általunk be nem látható kockázattal rendelkező lehetőségeket.

3) Kapzsiság

A harmadik kapzsiság. Ez a megszerzett javakhoz való túlzott ragaszkodást jelenteni. Befektetéseknél ilyen, amikor van egy tervünk, előre meghatározunk egy bizonyos célárat, ami után realizálhatjuk a hasznot, ám a kapzsiság hatására nem elégszünk meg ennyivel, hanem még nagyobb haszon reményében tovább tartjuk az eszközt. Racionális érvek mellett persze ez jó döntés is lehet, egyes értékpapíroknál megfelelő stop-loss megbízással egy kis nyereséget is bebiztosíthatunk, de ne hagyjuk, hogy az érzelmeink döntsenek helyettünk.

Komoly hibát jelenthet az is, amikor a kapzsiságból, irracionális lelkesedésből követünk divathullámokat, a közelmúltbeli óriási emelkedés után a következőekben is hasznot remélve. Sokszor azonban ez nagy bukással érhet véget, mint a 17. századi holland tulipánláz, vagy a 2000-es évek elején a dotcom lufi.

Mint láthatjuk, a fenti három bűn valamilyen szinten egy tőről fakad, és hasonló típusú hibákra késztethet minket mind a három állapot. A maradék négy bűn, a lustaság, a harag, az irigység és a kevélység kicsit más jellegű, azokkal a blog következő részében fogunk foglalkozni.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Értesítést kérek az új cikkekről!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!